dromen

Les 4 a

In deze les gaan we leren linken naar specifieke delen in andere pagina's

Ook gaan we een mooie navigatiebar maken.

Leeuwen

Welpen

Leefomgeving

 

 

 

Leeuwen:
Je verwacht het misschien niet, maar de leeuw is familie van onze huiskat. Ze behoren allebei tot de familie van de katachtige. Net als tijgers, luipaarden en wilde katten. Al deze 'katten' hebben een paar overeenkomsten. Ze hebben een ruwe tong, goede oren, grote snorharen en kunnen hun nagels intrekken.Een volwassen mannelijke leeuw is makkelijk te herkennen aan de manen. Jonge mannetjes hebben meestal gele manen en naarmate de leeuw ouder wordt, worden zijn manen donkerder. Een ander verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is dat het mannetje veel groter is. Een volwassen leeuw kan wel 250 kilo wegen. Volwassen leeuwinnen komen niet verder dan 180 kilo. voor het vervolg klik hier
naar boven

 

Welpen:
Een pasgeboren leeuwtje wordt een welp genoemd. Een leeuwin krijgt vaak 2 of 3 welpjes tegelijk. Een welp weegt maar 1 of 2 kilo als het geboren wordt. De ogen van de welpjes zitten eerst nog dicht en de vacht is gevlekt. De welpjes eten nog niets maar drinken bij hun moeder.
Na 10 tot 15 dagen gaan de ogen van welpjes open. 3 Weken na de geboorte krijgen de leeuwtjes al melktandjes. Na 6 weken kunnen de welpen kleine stukjes vlees eten. De jonge welpjes groeien snel, na 2,5 maand helpen ze al mee het avondeten te verzamelen.
Leeuwen hebben honger! Leeuwen eten wel 5 kilo vlees per dag. Ze houden dus wel van een hapje! Leeuwen eten onder andere gazellen, wrattenzwijnen, antilopen, buffels, zebra's en giraffes. Maar ja, voordat het avondeten op tafel staat, moet het eerst gevangen worden. Ook al zijn mannetjes leeuwen nog zo stoer, de vrouwtjes leeuwen zorgen voor het eten. Door het opvallende uiterlijk van het mannetje is hij niet zo geschikt om te jagen. Met die manen ziet iedereen hem al van ver aankomen.
naar boven

 

Leefomgeving:
De meeste leeuwen leven in Afrika en India. In Afrika leven ongeveer 50.000 leeuwen. In India zijn er een stuk minder. Daar leven maar ongeveer 300 leeuwen.
Leeuwen leven op de savanne. Dat is een grote grasvlakte met hier en daar een boom, wat struikjes en een paar waterbronnen. Ongeveer een derde deel van Afrika bestaat uit savanne. Dit is een heel grote oppervlakte, wel 10 miljoen vierkante kilometer. Dat is een gebied dat 250 !! keer zo groot is als Nederland. Op de savanne leven naast leeuwen ook olifanten, neushoorns en nijlpaarden.
naar boven

 

 

 

terug home volgende